Göteborg är en av Sveriges största städer, vilket innebär att staden är full av möjligheter med allt från jobb och boende, men också aktiviteter. Och detta inlägg är för dig som vill hitta de bästa platserna att bo och verka i Göteborg.

Vasastaden

Vasastaden ligger i centrala Göteborg och kan definitivt klassas som ett av de finare områdena i storstaden. I närheten ligger bland annat Nordens största nöjespark Liseberg, på endast 15 minuters avstånd både till fots samt kommunalt. Inte allt för långt ifrån Vasastaden ligger även de välkända universiteten Chalmers samt Göteborgs universitet. Eftersom att Vasastaden ligger så centralt, kan du räkna med att utelivet samt restaurangerna är bra. Några barer som ligger i anslutning med Vasastaden är Grano, Barsac och The Queen.

Ska du studera på någon av de två ovannämnda universiteten finns det möjlighet att ställa sig i kö till olika studentlägenheter där det passar. För att hitta de önskvärda studentlägenheterna rekommenderas SGS och Chalmers studentbostäder, då dessa två är de största hyresvärdarna för att hitta just studentbostäder. Om du letar efter lägenheter av andra syften, finns det säkerligen något för just dig. Som påpekats bör det återigen understrykas att Vasastaden hör till de finare områdena, vilket därmed också påverkar priserna. Lägenhetspriserna kan ligga runt fem miljoner kronor med en hyra på cirka tre tusen kronor i månaden. Om din vistelse i Göteborg ska var kortare finns även airbnb som alternativ för att hitta rätt bostad. På airbnb finns dessutom hus och stugor att hyra och därmed inte bara lägenheter.

Nordstan

Norr om Fattighusån i Göteborg ligger Nordstan, mest känd för sitt shoppingcenter. Men trots det finns det ställen att bo på även där, till största del hotell. Precis i närområdet till shoppingcentret ligger ett flertal hotell, exempelvis ProfilHotels eller det kanske mer kända Scandic Hotell. Skulle en weekendresa till Göteborg vara fallet, är det perfekt att ta tåg då Nordstan ligger i anslutning till Göteborgs centralstation. Väl inne i shoppingcentret hittar du allt möjligt, exempelvis Kicks, H&M samt Jack & Jones. Även smyckesbutiker som Guldfynd finns tillgängligt. Utöver shopping finns även lite kultur som går att ta del av i form av Göteborgs stadsmuseum i närhet till Gustav Adolfs torg. Här kan du lära dig mer om Göteborgs historia som sträcker sig 12 tusen år tillbaka i tiden, vilken kan vara väldigt intressant att ta del av. På tal om kultur, finns även Göteborgsoperan på en cirka tio minuters promenadavstånd från shoppingcentret. Är du ungdom (över 20 år) och befinner dig i Göteborg med kompisar, finns Casino Cosmopol i Nordstan om du känner för lite spel.

Askim

Askim är en kommun söder om centrala Göteborg, där det finns massvis med ställen att bosätta sig på. Här finns även gräddhyllan med villor och stugor vilket kan vara svårt att hitta i något annat område. Västra Götaland, som är känt för sin fina västkust gör att kommuner som Askim får ta del av just den. Detta medför också att Askim har utrymme för sommarstugor om det är något som eftersöks. Om inte, finns dessutom villor på ett bra avstånd från olika strandplatser. Önnered är ett exempel på ett fint villaområde med hyfsat avstånd till hamn och brygga. Även Rörvik ligger bra till, i förhållande till vatten. Där finns dessutom egen brygga och anslutning till två olika badplatser. Dessa är Rörviksbadet men även Ganlet Badplats. Det går att skriva om många fler områden, och allt skulle leda till samma slutsats. Att Askim är ett mycket bra ställe att bosätta sig vid, villa som lägenhet. Askim sägs dessutom vara ett av Göteborgsregionens mest attraktiva områden för inte bara boende, utan även fritidsaktiviteter. Dessutom sägs det att många av de södra delarna där Askim hör till, kommer att byggas ut till framtiden vilket kommer skapa ännu fler möjligheter för bosättning på den fina västkusten.

Andra långgatan

Om boende varit det största fokuset på de tidigare nämnda områdena, så är arbetsmöjligheter huvudfokuset vid andra långgatan i Göteborg. Längst med andra långgatan finns massvis med restauranger, barer, och gallerier. Med andra ord, så är detta en bra gata att sätta sin egna liknande verksamhet i bruk om så är fallet. Gatan ligger dessutom i närhet till Masthuggstorget vilket innebär att många går förbi gatan. Inte bara läget gör gatan till en attraktiv sådan, utan de flesta restauranger och barer är dessutom fyrstjärniga. Det innebär att gatan har ett bra rykte, vilket kan hjälpa om du startar upp en restaurang på denna gata, exempelvis.

Var medveten om besittningsrätten när du hyr

När det ändå tagits upp olika former av bostadstyper går det att nämna termen besittningsrätt som brukar skapa huvudbry. Tanken lyftes att vända sig till en fastighetsrättsadvokat när man går genom bankkvarteren i Göteborg. Rätten gäller hyresgäster, och inte ägare (som inte är hyresvärd) av en egen villa eller liknande. Besittningsrätt betyder att du kan ha rätt att bo kvar i exempelvis din lägenhet även om din värd vill säga upp det hyresavtal som finns befintligt. Syftet med detta skydd är att du som boende ska känna dig säker och inte veta att avtalet kan sägas upp hur som helst. Det finns däremot undantag, och ett exempel på ett sådant skulle kunna vara om du som hyresgäst brutit mot några regler eller misskött villkoren i hyresavtalet. Detta gäller dock främst för förstahandskontrakt. Många vänder sig till hyresgästföreningen för hjälp i hyresfrågor. I fall där du vill hyra ut din lägenhet till någon annan (andrahand) får denna person istället besittningsrätt mot dig, om denna period sträcker sig längre än två år. Däremot, om du vill flytta tillbaka till lägenheten gäller inte denna besittningsrätt längre. Att tänka på när du ordnar hyresboende i vårt sköna Göetborg.