Allsvenskan 2023 har knappast hunnit börja, och ”Änglarna” befinner sig redan nu i ett ångestladdat läge med endast två poäng ifrån nedflyttningsplats, och nio poäng ifrån en topp fem plats. Det är därför knappast att ta i genom att säga att IFK Göteborg inte fått en bra start med en enda trepoängare på de första nio matcherna, där man nu går in i en derbyvecka mot fjolårets mästare BK Häcken på bortaplan. I helgens match mot Hammarby eller ”Bajen” på hemmaplan såg det stundtals bra ut, men man lyckades släppa in ett mål bara några minuter innan pausvilan efter en tveksam målvaktsinsats.

I andra halvlek öppnade ”Blåvitt” på ett bra sätt, och även om det inte belönade sig i ett mål fick man efter 63 minuters spel möta ett Bajen med endast 10 man efter att Edvin Kurtulus tagit rött kort efter två gula, som gav IFK Göteborg ännu mer utrymme och tid med bollen. I slutminuterna kom till slut belöningen, och Blåvitt fick straff i 87:e minuten som förra årets interna skyttekung och rutinerade Marcus Berg förvaltade på ett bra sätt när han satte dit 1-1. Efter matchen var Edvin Kurtulus den som fick störst rubriker, och kanske inte på grund av det röda kortet utan den märkliga situationen som hände i det egna straffområdet redan efter sju minuters spel. Det var efter att Blåvitts Elias Hagen slagit en misslyckad passning som var på väg ut till inspark, som Edvin Kurtulus vände sig om utan att se om bollen faktiskt gått ut eller inte. Oliver Dovin, Bajens målvakt hade då tagit bollen innan den gick över linjen och gav över bollen till Edvin, som flyttade bollen med handen som för att slå en snabb inspark, något som i princip alla missat – inklusive domarteamet.

I paus fick Kurtulus själv se bilderna som visade att bollen inte var ute, och att han flyttat bollen med handen, något som han själv tyckte var ”mycket skumt” eftersom att han trott bollen var ute i situationen innan. Efter matchen har det hettat till från Änglarnas håll, som inte har fel när de menar att en solklar straff skulle ha blåsts till deras fördel. Marcus Berg säger efteråt att ”det var en sjuk situation”, och att domarna gjort helt fel som inte haft koll på att bollen var inne. Mittbacksveteranen Gustav Svensson förstår inte heller situationen och hur ingen av fyra domare kan ha sett detta.

I efterhand och om man ser till IFK Göteborgs form de senaste matcherna där de inkasserat tre kryss dem senaste tre matcherna, kan man tycka att Änglarna haft oturen på sin sida och att om något sådant som hände under Bajen-matchen hände, så skulle det helt enkelt ha hänt dem. Men man får kanske i varje fall vara positiv att formen ändå verkar vara på väg att vända, om man ser till avståndet som nu börjat bildats till de fyra förlusterna som man tog i öppningsmatcherna.

Du kanske också gillar: